lauantai 6. kesäkuuta 2015

Parsaa pukkaa

Jos joku joskus tarjoaa sinulle parsan tainta, älä ihmeessä kieltäydy. Ainakaan, jos sinulla sattuu olemaan pari neliötä ylimääräistä tilaa, ja haluat vuosikymmeniksi helppohoitoisen, hauskan, monipuolisen ja kiitollisen kumppanin :)

Parsa kasvaa mielellään samalla paikalla vuodesta ja jopa vuosikymmenestä toiseen. Oma parsamme muutti mukanamme edellisestä asuinpaikastamme parisenkymmentä vuotta sitten, sillä on ikää jo neljännesvuosisata.

Paksut maukkaat parsanversot työntyvät mullasta näin keväällä, jolloin kasvimaalla ei juuri ole muuta satoa saatavissa. Parsasta syödään juuri nämä nuoret, keväällä nousevat versot. Parhaimman sadon parsa tuottaa multavassa, ravinteikkaassa maassa.

Mullan sisässä kasvaessaan versot pysyvät mukavan vaaleina. Näin ollen parsan ylle kannattaa kerätä multaa komeaksi keoksi. Parsanversoja kerättäessä ne kaivetaan esiin mullasta.

Parsa kasvaa melkoisiin mittoihin, omassamme versoja on monta kymmentä, korkeutta loppukesästä reilut pari metriä ja ympärysmittaa lähes saman verran.

Samalla paikalla neljännesvuosisadan
varttunut parsamme.
Syksyllä ilmestyvät kauniit punaiset marjat. Parsa on kuitenkin myrkyllinen kaikilta muilta osiltaan paitsi keväällä syötävät versot.

Parsa on vaatimaton ja helppo kasvatettava. Lähinnä se kaipaa hieman lannoitusta, ja syksyllä pitkänhuiskeat versot kannattaa tukea, niin ne pysyvät varmemmin pystyssä.




Tällä kertaa parsat päätyivät pieniin suolaisiin piiraisiin - olinkin jo kovasti odottanut, milloin pääsisi tekemään parsapiiraita.

Näiden lisäksi parsa sopii mainiosti mm. salaattiin, risottoon ja aivan ihanaan parsakeittoon.

5 kommenttia :

  1. Vau! Ostin nyt keväällä viisi parsantaimea. Kolme on työntynyt esiin kuvasi kaltaisina. Kannattaako ne käyttää vai jättää? Vaikuttaako tulevien vuosien satoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi olkoon Satu, olet tehnyt hyvän hankinnan! Näin näkemättä on pikkuisen paha sanoa, uskaltaisitko noita parsanversoja jo kerätä. Yleensä ihan nuorilla parsoilla versot ovat kyllä alkuun aika hentoisia, sellaisia ohuen kukkakepin paksuisia. Vuosien saatossa versot sitten pikkuhiljaa muuttuvat tanakammiksi, aina jopa peukalonpaksuisiksi asti.
      Jos versot ovat tuollaisia ohuenlaisia, niin niistä ei ole oikein vielä syötäväksi asti, kun ne pitää vielä kuoriakin. Mutta jos parsasi on jo pukannut tuollaisen oikein paksun verson, niin ehkä ainakin jonkun niistä voisi kokeeksi maistaa. Kunpa tietäisi, aikovatko nuo parsat nyt vielä kasvattaa miten paljon lisää versoja, ihan ainoaa versoa ei kannata kerätä. Mutta toisaalta, parsat ovat kyllä aika sitkeitä kasveja, ei niitä ihan helposti saa hengiltä.

      Poista
    2. Ok. Aika ohuita ovat vielä. Mitä tuolle parsalle tehdään syksyllä? Leikataanko alas?

      Poista
    3. Itse en ole laiskuuttani leikannut. Versot kuihtuvat talven aikana, ja olen sitten keväällä kerännyt nuo puutuneet versot pois. Meillä parsa ei ole kovin näkösällä paikalla. Mutta jos haluaa, versot voi poistaakin, tautivaaran takia tätä jopa suositellaan. Versot pysyvät syksyllä pitkään vihreinä. Ne kannattaa poistaa vasta sitten kun ne ovat kellastuneet, jotta ravinteet versoista ovat ehtineet varastoitua juuristoon.

      Poista
  2. Oi, parsa on niin herkullista. Minäkin istutin tänä keväänä elämäni ensimmäiset parsanjuurakot. Kolmesta juurakosta on noussut jo 1 verso, ovat siis hengissä. Ehkäpä ensi keväänä niistä uskaltaisi ottaa satoa...

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!