sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Potut pottuina ;)

Peruna on perusruokaa, jota meillä syödään usein, monessa muodossa. Perunaa löytyy kellarista niin paljon kuin kykenemme käyttämään, kolmea eri lajiketta. Eniten on pikkaisen jauhoista Matildaa, jota käytämme yleisperunana. Kiinteämaltoinen Nicola sopii parhaiten keittoihin ja uuniperunaksi on vähän Marabelia.

Usein tuntuu silti, ettei oikein keksi, mitä perunasta tekisi, että saisi jotain vähän erilaista. Siksipä kokosin tähän listan, mitä kaikkea perunasta tuli äkkiä mieleen valmistaa, perus-keitettyjen perunoiden lisäksi. Sellaisia juttuja, missä peruna on pääosassa.

Jos perunoita kellarista löytyy, niin nyt onkin hyvä aika alkaa käyttää niitä oikein urakalla, kun ne vielä ovat parhaimmillaan.
Ihan ensinnä tuossa on hauska perunalumi, nyt kun lunta ei muutoin ole liiemmälti näkynyt :) Perunalumi tuo mukavaa vaihtelua perus-keitettyihin perunoihin. Vaikka raaka-aine on sama, suutuntuma ja maku on ihan toisenlainen. 

Perunalumi tehdään keitetystä, kuoritusta perunasta erityisellä perunapuristimella, mistä kuvasarja tuossa oikealla. Tähteeksi jääneestä perunalumesta tulee erinomaista rieskaa, joukkoon lisätään jauhoja, vähän maitoa sekä sulaa rasvaa ja suolaa. Rieskan takia perunalunta kannattaakin oikeastaan aina tehdä vähän ylimääräistäkin.

Keitetystä perunasta:

Perunalumi
Muussi
Mössötty peruna - mashed potato
Pannulla paistetut perunat/pyttipannu

Uunissa:

Uuniperunat; kokonaisena, puolikkaina, viipaleina...
Lohkoperunat
Pähkinämäen (Hasselbackan) perunat
Kiusaukset


Pannulla:

Pariisinperunat
Rösti
Kermainen valkosipuli- tai yrttiperunapaistos


Muuta:

Sosekeitot


Löytyykö sinulta vielä muita vinkkejä?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!