lauantai 9. toukokuuta 2015

Itse kasvatettua tomaattia ei voita mikään

Harvan kasviksen kohdalla ero kaupasta ostettavan ja itse kasvatetun välillä on niin suuri kuin tomaatin. Omat tomaatit ovat makunsa puolesta aivan oma juttunsa, niillä ei ole juurikaan tekemistä kaupan tehoviljeltyjen, tasaisen mauttomien tomaattien kanssa.



Kun kasvattaa useampaa erilaista lajiketta, saa myös monia erilaisia makuelämyksiä, sillä eri lajikkeiset tomaatit maistuvat (ja näyttävät!) hämmästyttävän erilaisilta.

Tässä hiukan ohjeita tomaatin kasvattamiseen luomuviljelyn konstein. Näin kun ohjeet tähän kirjoitti, niin vaikuttipa homma hiukan monimutkaiselta ja -vaiheiselta, mutta ei tomaatin kasvattaminen kuitenkaan mitenkään erityisen hankala juttu ole. Jotenkin nämä kaikki erilaiset vaiheet sujuvat kuitenkin käytännössä aika itsestään ja lähes huomaamatta.

Tomaatit voi taimikasvattaa itse, tai ostaa puutarhakaupasta valmiit taimet. Tässä löytyy ohjeet siihen, jos haluaa aloittaa itse siemenestä alkaen.

Tomaatit on hyvä kylvää maaliskuun aikana, jotta ne ehtivät varttua kukkiviksi sopivan aikaisin. Hätäisimmät (kuten minä ;) laittavat jo helmikuun puolella. Silloin tomaatit kasvavat sisätiloissa jo aika isoiksi, ja ne tarvitsevat runsaasti tilaa ja paljon valoa.

Kylvetään ja koulitaan
Tomaatit voi kylvää hajakylvönä, eli samaan laakeaan astiaan kylvetään useampia siemeniä, välimatkaa kannattaa jättää muutama sentti.

Tomaatin siemenet itävät yleensä hyvin. Kun taimet ovat varttuneet parin lehtiparin verran, on aika koulia ne, eli siirtää kukin taimi kasvamaan omaan purkkiinsa. Maitotölkit sopivat oikein hyvin tomaattipurkeiksi. Koska tomaatti on ahne ravinteille kuten vaikkapa kaalit, kannattaa purkkien pohjalle laittaa lisälannoitteeksi myös hiukan rakeista luomulannoitetta.

Parin viikon päästä koulimisesta on myös syytä aloittaa taimien lisälannoittaminen esim. antamalla liuosmaista lannoitetta aina kastelun mukana.

Ravinteiden lisäksi tomaatti on ahmatti myös valon suhteen. Oikeansävyistä valoa tarjoileva, riittävän tehokas kasvivalaisin on siksi tomaattien taimikasvatuksessa lähes välttämätön.

Kun sää keväällä hiukan lämpiää, on myös aika alkaa ulkoiluttaa tomaatintaimia, jotta ne saavat kylpeä oikein kunnon auringonvalossa ja tottuvat ulkosalla (tai mieluiten kasvihuoneessa) vallitseviin olosuhteisiin.

Lämpöä ja sateensuojaa
Tomaatit tykkäävät lämmöstä, joten kasvihuone on paras paikka niiden kasvattamiseen. Moni kasvattaa tomaatteja myös ruukuissa lämpimällä, aurinkoisella ja suojaisalla seinustalla, parvekkeella tai katetulla terassilla, mitkä ovat myös oikein hyviä paikkoja.

Tomaatit tulee istuttaa kohtuullisen runsasravinteiseen multaan, istutuskuoppiin voi laittaa esim. valmista kompostimultaa sekä pienen kourallisen lannoiterakeita. Noin puoli metriä on sopiva välimatka taimille. Taimet voi istuttaa hieman aiempaa syvempään, semminkin jos varsi on päässyt venähtämään sitä voi haudata varovasti mullan alle - varoen, ettei varsi katkea.

Tomaatti ei pidä lainkaan siitä, että sen lehdille tippuu vettä. Lehdillä seisova vesi, tai muutoinkin liiallinen ilmankosteus altistaa tomaatit herkästi rutolle, mikä vahingoittaa ensinnä tomaatin lehtiä.

Kasteluvettä tomaatit tarvitsevat kohtuullisen runsaasti, varsinkin helteisinä päivinä. Kastelun tulisi olla mahdollisimman tasaista; epätasainen kastelu voi johtaa tomaattien halkeiluun.

Tuholaisia tomaatilla ei liiemmälti ole, itselläni on kokemusta vihannesyökkösen toukista ja ansarijauhiaisista. Kummatkin näistä ovat kyllä oikein tosi-inhottavia tuholaisia, joita pääsi tunkeutumaan kasvihuoneeseen. Näitäkin vastaan löytyy onneksi aineita luomuviljelyssäkin, jos vain huomaa tuholaiset ajoissa. Kasvustoja kannattaa tämän vuoksi tarkkailla säännöllisesti.

Muutama lisävinkki
Kananmunankuoria pieneksi murskattuna.
Tomaattien istutuskuoppiin voi ripotella myös vähän kananmunankuorirouhetta, mistä tomaatit pitävät. Lisäksi kuoppiin voi murustella hieman puuhiilen paloja, mikäli sellaisia on saatavilla.

Nokkoskäyte muhimassa.
Puuhiilellä on monenlaisia hyötyjä kasveille. Se on vanha intiaanien konsti, joka on nousemassa uuteen suosioon. Valmista hiilimultaakin on saatavilla.

Tomaatin lisälannoitukseen kesällä sopii valmislannoitteiden lisäksi erinomaisesti myös laimennettu pissa sekä nokkoskäyte.





Pensas- vai runkotomaatteja?
Tomaatteja on kahta päätyyppiä: korkeaksi kasvavia, yksivartisia runkotomaatteja sekä monihaaraiseksi varttuvia pensastomaatteja. Näistä molemmista päätyypeistä löytyy sitten vielä lukuisia erikokoisia, -värisiä, -muotoisia ja -makuisia tomaatteja kasvattavia lajikkeita.

Tomaatin hoitamisen kannalta on tärkeää tietää, kumpaan ryhmään tomaatti kuuluu. Runkotomaateillakin on kova pyrkimys haaroittumiseen lehtihankoihin kasvavien uusien haarojen eli "varkaiden" myötä. Nämä varkaat tulee poistaa säännöllisin välein, jottei varkaiden kasvattaminen vie kasvilta turhaan energiaa. Tässä on kuitenkin syytä olla tarkkana, ettei vahingossa poista kukkaterttuja, jotka kasvavat vähän samaan tapaan kuin varkaat.

Tomaatintaimi, josta alalehdet ja varkaat
on poistettu. Kuvassa näkyy myös taimen
tukena oleva naru.

Pensastomaattia ei juuri tarvitse harventaa, ellei se sitten kasva hyvin tiheäksi.

Runkotomaatit tulee tukea huolella. Tähän sopii esim. vahva naru (tai vaihtoehtoisesti tukeva ja riittävän pitkä keppi). Narun toinen pää sidotaan löyhästi tomaatintaimen rungon ympäri, ja toinen pää kiinnitetään ylös kasvihuoneen kattoon.

Naru saa jäädä löysähköksi; tomaatin kasvaessa sitä kieputetaan narun ympäri aina parin lehden jälkeen, jolloin naru hiljalleen kiristyy tomaatin saadessa lisää pituutta.


Pensastomaatitkin saattavat kaivata tukea, jos ne kasvavat myös jonkin verran korkeutta.

Jotta kukkien pölyttyminen kasvihuoneessa varmistuu, voi kukkaterttuja ravistella varovasti säännöllisin välein.




Alalehtiä harvemmaksi ja loppukesästä latva poikki 
Kesän mittaan tomaatintaimista kannattaa myös karsia pois alimpia lehtiä, näin kypsyvät tomaatit saavat paremmin valoa ja tilaa, ja kasvusto ilmavuutta. Nyrkkisääntö on, että lehdet voi poistaa alhaalta päin aina alimpaan kypsymässä olevaan terttuun saakka.

Hurjimmalta hoitotoimenpiteeltä kuulostanee tämä: loppukesällä, noin heinäkuun lopulla runkotomaateista katkaistaan latva kokonaan poikki. Tämän ansiosta tomaatin pituuskasvu lakkaa, eikä uusia kukkaterttuja enää synny. Tämä edistää rungossa jo olevien tomaatinraakileiden kasvamista ja kypsymistä, tomaatti pääsee rauhassa keskittymään näiden kasvatteluun. Tässä vaiheessa runko on yleensä ehtinyt kasvattaa 6-8 tomaattiterttua.

Latvan katkaisemisen jälkeen tomaatit alkavat yleensä puskea varkaita ennätystahtiin; nämäkin tulee poistaa kuten aiemminkin.

Loppusyksystä tomaatinvarsiin jää yleensä kypsymättömiä vihreitä tomaatteja, jotka eivät enää kerkiä valmiiksi ulkosalla. Nämä vihreät tomaatit voi tuoda viimeistään ennen pakkasten tuloa vaikka kokonaisina terttuina lämpimiin sisätiloihin jatkamaan kypsymistään.


Tässä vielä lisälukemiseksi linkkejä muihin tomaattijuttuihini:

Mita ne tomaatin varkaat oikein ovat?
Mistä ravinteita luomu-taimikasvatukseen?
Hurrjaa, mitä kasvua
Erilaisista tomaattilajikkeista
Tomaatinnuppuja näkyvissä!
Kirsikkatomaattia, pensastomaattia, runkotomaattia
Enemmän ja vähemmän maukkaista tomaateista
Hui, miten paljon tomaatteja
Tomaatteja 11 eri lajiketta
Ihanat tomaatit kylppärissä

8 kommenttia :

  1. Olipa hyvät ohjeet tomaattien viljelyyn. Kiitos näiden jakamisesta. Ihanaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli, kiva kuulla! Samaten oikein hyvää viikonloppua!

      Poista
  2. Olipas hyvät ohjeet. Minä olen tänä keväänä ensimmäistä kertaa kylvänyt tomaattia ja vähän huteran oloisia ovat taimeni. Ovatkohan saaneet liian vähän ravinteita. Pitääkin asia korjata jos auttaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit paikalle, toivottavasti näistä ohjeista on hyötyä juuri ensikertalaiselle. Taimien huteruus voi hyvinkin johtua myös valon vähäisyydestä sisätiloissa, tai molemmistakin syistä. Asia varmaan hiljalleen korjaantuu, kun taimet pääsevät ulos. Varsinkin vähän hentoisia taimia kannattaa alkaa "ulkoiluttaa" aika varoen, lyhyehköjä aikoja kerrallaan.

      Poista
  3. Olipa tosiaankin hyvät ohjeet tomaatin kasvatukselle! Minä esikasvatan tomaatit sisätiloissa joten yöt ovat liian lämpimiä niille. En ole kuitenkaan huolissani huteruudesta, istutan ne pitkin maata mullan alle, latvan vaan jätän näkyviin. Ennen vein ne jo huhtikuussa kasvariin, eron kyllä huomasi selvästi. Silloin sain tukevat taimet. Istutan ne paikoilleen vasta kun kukat olen saanut sieltä pois. Tämä on todella hyödyllinen ja mielenkiintoinen blogi, kiitos Kerttuli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Tuulikki, onpa mukava saada tällaista palautetta :)

      Poista
  4. Kiitos hyvistä ohjeista!!! Tänään muuttivat tomaatin taimeni kasvihuoneeseen, nyt vain odotellaan satoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Itsekin istuttelin tomskut kasvihuoneeseen eilen äitienpäivänä. Ja nyt vähän hirvitti, kun näyttäiskin olevan tuloillaan vain parin asteen yölämpötiloja. Täytynee viedä vaikka kynttilöitä lämmikkeeksi :)

      Poista

Kiva kun kävit, tulethan toistekin!
Ja laitathan mieluusti kommenttia,
jos sinulla on mielessä toiveita tai muuta blogini suhteen!